Markten / Markets | Zevenhuizen | Historisch Gouda / Historical Gouda | Historisch Delft / Historical Delft | Rotterdam
Markten / Markets
Zevenhuizen | Donderdag/Thursday van 08.00 – 13.00 |
---|---|
Nieuwerkerk a/d IJssel | Vrijdag/Friday van 08.00 – 12.30 |
Gouda | Donderdag/Thursday van 08.30 – 13.00 Zaterdag/Saturday van 08.30 – 17.00 |
Rotterdam
Dinsdag/Tuesday
Binnenrotte Centrummarkt
08.00 – 17.30 uur
Biologische markt Eendrachtsplein / biological market Eendractsplein
09.00 – 17.30 uur
Woensdag/Wednesday
Afrikaanderplein Rotterdam-Zuid
08.00 – 17.30 uur
Ommoord
08.00 – 17.30 uur
Donderdag/Thursday
Hoogvliet
08.00 – 17.30 uur
IJsselmonde
08.00 – 17.30 uur
Visserijplein Rotterdam-West
08.00 – 17.00 uur
Vrijdag/Friday
Alexanderpolder
08.00- 17.30 uur
Schiebroek
08.00- 17.30 uur
Zaterdag/Saturday
Binnenrotte Centrummarkt
08.00 – 17.00 uur
Afrikaanderplein Rotterdam-Zuid
08.00 – 17.00 uur
Visserijplein Rotterdam-West
12.00 – 17.00 uur
Zondag/Sunday
De Zondagsmarkt is een seizoenmarkt die wordt gehouden in de periode van half april tot oktober op de Binnenrotte, Centrummarkt zondag van 12.00 tot 17.00 uur.
The Sundaymarket is a seasonal market and is held from mid April untill October on Sunday at the Binnenrotte from 12.00 to 17.00.
Zevenhuizen
Welkom in ons gezellig dorp Zevenhuizen met zijn buurtgemeente Oud Verlaat. Onze B & B is gelegen in het recreatiegebied “de Rottemeren”; een uitgestrekt recreatiegebied met bossen, meren en stranden waar van alles te doen is. U kunt, met onze sloep varen tot aan Rotterdam. In de winter is het een schitterend meer om te schaatsen. Alom bekend als de “Molentocht”. Aan de andere zijde van onze B & B vindt u de Zevenhuizerplas, een waterrijk gebied voor rust en natuur maar ook voor strand en watersport. Recentelijk is er een natuurdocumentaire uitgebracht die de Zevenhuizerplas schitterend in beeld brengt; Vele gezichten van de Zevenhuizerplas (https://youtu.be/Ij1rnjkz4pg).
Op een aantal minuten rijden van onze B & B vindt u metrostation Nesselande of Hesseplaats, vanwaar u metro naar Rotterdam kunt nemen. Helaas is in ons dorp geen metro- of treinstation aanwezig. Treinstations vindt u in Nieuwerkerk aan den IJssel, Waddinxveen of Gouda. Voor eventuele kleine boodschappen biedt Zevenhuizen voldoende winkels.
Iedere 1e zaterdag in September vindt in ons dorp het ʺOogstfeestʺ plaats. Het Oogstfeest wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de enthousiaste medewerking van heel veel vrijwilligers en de financiële bijdragen van vele bedrijven en de gemeente Zuidplas. Ook de Strandgaper is hier met een stand aanwezig in samenwerking met onze andere horecacollega’s, waar diverse heerlijke gerechten zullen serveren.
Historisch Gouda
Gouda is wereldberoemd om haar kaas, stroopwafels, pijpen en aardewerk. De compacte historische binnenstad met de vele bezienswaardigheden, authentieke winkeltjes, kleine middeleeuwse straatjes, de grachten en de vele hofjes is een bezoek meer dan waard.
In het eeuwenoude historische centrum van Gouda vindt u prachtige monumenten zoals de Sint-Janskerk. Deze kerk is met 123 meter de langste kerk van Nederland en wereldberoemd vanwege haar Goudse glazen. Maar ook het oude Stadhuis, een prachtig monument uit 1450, mag u niet missen. Let vooral op het klokkenspel aan de rechterzijgevel; elke 2 minuten over het halve en het hele uur komen de mechanische poppen tot leven en trakteren u op een mooi schouwspel.
Daarnaast is De Goudse kaasmarkt natuurlijk een must!. Dit historische schouwspel kunt u van april tot en met augustus elke donderdagochtend van 10 tot 13 bewonderen (behalve op Hemelvaartsdag). In het schitterende pand, de Goudse Waag, kunt u dan gelijk het Kaas- en Ambachtsmuseum bekijken.
In December viert Gouda elk jaar het beroemde lichtfeest “Gouda bij Kaarslicht”. Duizenden bezoekers genieten dan van vele Kerstkoren terwijl de monumentale gebouwen met duizenden kaarsen zijn verlicht.
Naast prachtige historie kunt u lekker winkelen in de Goudse straatjes. Van bekende winkelketens en authentieke boetiekjes tot unieke cadeauwinkels, kaaswinkeltjes en ateliers met stijlvolle sieraden.
Historisch Delft
Delft is misschien niet meteen een stad waar je aan denkt voor een dagje uit. Toch heeft Delft verrassend veel te bieden. Tot zijn moord in 1584 had Willem van Oranje hier zijn residentie. Ook Johannes Vermeer is een van haar ereburgers. De 17de eeuwse schilder werd in Delft geboren en kreeg de bijnaam “meester van het licht”. In 1997 werd Delft opnieuw op de wereldkaart gezet toen de Amerikaanse president Bill Clinton samen met zijn vrouw Hillary de stad spontaan bezocht om poffertjes te eten in een restaurantje aan de Markt.
Op en rond de Markt
De Markt in Delft is een opvallend groot stadsplein. In de Middeleeuwen is een deel in gebruik geweest als galgenveld en een ander deel later als kerkhof. Begin deze eeuw is het plein gebruikt als parkeerplaats, maar na de herinrichting van 2004 is het dankzij de terrasjes hier goed toeven. Vanaf de toren van de Nieuwe kerk heb je een prachtig uitzicht over de stad en het plein.
De Oude- en Nieuwe Kerk
Het graf van Willem van Oranje in de Nieuwe Kerk van Delft trekt bezoekers van over de hele wereld. Nederlands meest beroemde begraafplaats (of eigenlijk plaatsen) zijn de Oude- en Nieuwe kerk in Delft. Hier zijn de graven van zeehelden Piet Heyn en Maarten Tromp, uitvinder Antoni van Leeuwenhoek en schilder Johannes Vermeer te vinden. In de even verder gelegen Nieuwe Kerk ligt Vader des Vaderlands Willem van Oranje begraven, alsmede vele andere leden van de Koninklijke familie.
Het Prinsenhof
De kogelgaten van de moordaanslag op Van Oranje zijn nog steeds te zien in Het Prinsenhof. Wilt u meer weten over Willem van Oranje? Bezoek dan Museum Het Prinsenhof. Het museum vertelt het verhaal van de strijd tegen de Spaanse overheersing én van de moordaanslag op Willem van Oranje. Delft was de residentie van Willem van Oranje – totdat hij op 10 juli 1584 werd vermoord door Balthasar Gerards. Het lichaam van de prins is bijgezet in de koninklijke grafkelders onder het koor van de Nieuwe Kerk. Het Prinsenhof, de compacte historische binnenstad met de vele bezienswaardigheden, authentieke winkeltjes, kleine middeleeuwse straatjes, de grachten en de vele hofjes is een bezoek meer dan waard.
Vermeer Centrum Delft
In Delft is een tentoonstelling over het werk en leven van Johannes Vermeer, één van de beroemdste Nederlandse schilders uit de Gouden Eeuw.
Delfts Blauw
Het aardewerk van Delft, Delfts Blauw, is erg bekend. Het is nu nog te zien bij de aardewerkfabrieken De Porceleyne Fles en De Delftse Pauw. Naast de Nieuwe Kerk zijn twee kleine aardewerkateliers te bezoeken.
Rotterdam
Centraal Station Rotterdam
Rotterdam Centraal Station wordt ook wel de internationale toegangspoort van Rotterdam genoemd. Dagelijks passeren zo’n 110.000 reizigers het Centraal Station om gebruik te maken van bus, tram, metro of trein. Intercity’s uit heel Nederland (inclusief Intercity Direct), de Thalys en andere internationale hogesnelheidstreinen stoppen hier dagelijks meerdere keren per dag of zelfs per uur.
De Haven
Rotterdam is als havenstad onlosmakelijk verbonden met de Maas. Er zijn allerlei manieren om de rivier en de haven te ontdekken en beleven. Je kunt prachtige wandelingen langs het water maken. Vanaf de Willemskade, de Maaskade, de Willemsbrug, het Noordereiland, de Wilhelminapier en de Erasmusbrug, heb je continu uitzicht op de scheepvaart en de karakteristieke skyline van de stad. Onderweg kom je tal van mooie plekjes tegen, waar je even kunt uitrusten en de view op je kunt laten inwerken.
De Markthal
Een overdekte markthal kom je in meer wereldsteden tegen, maar door de combinatie met woningen heeft Rotterdam een wereldprimeur. De appartementen zijn in hoefijzervorm over de versmarkt gedrapeerd. In de hal bevindt zich de markt met zo’n 100 vers units, circa 15 food shops en diverse restaurants met daaronder een supermarkt en vierlaagse parkeergarage. Wie tussen de marktkramen door loopt en omhoog kijkt, ziet het kunstwerk ‘Horn of plenty’ (Hoorn des overvloeds) van Arno Coenen en Iris Roskam.
De Rotterdam (gebouw)
De Rotterdam is een icoon op het gebied van architectuur. Samen vormen de drie met elkaar verbonden torens van bijna 150 meter hoog een ‘verticale stad’ met luxe appartementen, een viersterren hotel, kantoren, winkels, horeca, fitness en parkeren.
Diergaarde Blijdorp
In de wijk Blijdorp in Rotterdam Noord ligt Diergaarde Blijdorp. Struin over de Afrikaanse Savanne en sta oog in oog met de giraffen. Bezoek gorilla Bokito en zijn familie, loop in het geheel overdekte Oceanium over de zeebodem en ontmoet pijlstaartroggen en haaien. Wandel door het grootste vlinderparadijs van Europa: Amazonica, vol met heerlijk geurende bloemen, duizenden Zuid-Amerikaanse vlinders, anaconda’s en bijtgrage piranha’s.
Erasmusbrug
De 800 meter lange Erasmusbrug is de verbinding tussen het noordelijk en zuidelijk deel van Rotterdam. De Erasmusbrug is hét icoon van de stad Rotterdam. Ontworpen door Ben van Berkel (1996)
Euromast
De Euromast – het hoogste gebouw van Rotterdam – biedt een fantastisch uitzicht van 360 graden op de stad en de haven. Op 100 meter hoogte bevinden zich het uitkijkplatform en de brasserie. Met de Euroscoop kun je zelfs naar 185 meter.
Historisch Delfshaven
Historisch Delfshaven – geboorteplaats van zeeheld Piet Hein – doorstond het bombardement op Rotterdam in 1940. Ooit vertrokken hier de Pilgrim Fathers naar Amerika en verdiende men de kost met de haringvisserij en het distilleren van jenever. De historische grachtenpandjes herbergen nu antiek- en snuisterijenwinkels, cafés en restaurants. Delfshaven is ook bereikbaar met de Watertaxi.
Katendrecht
Vroeger Chinatown, zeemanskwartier en hoerenbuurt, tegenwoordig home of the hip en droombestemming voor foodies. Schiereiland Katendrecht heeft zich in een paar jaar tijd ontpopt tot een van de meest bruisende zones van de stad, zonder z’n rauwe rafelrandjes te verliezen. Rondom het sfeervolle Deliplein wemelt het van de leuke restaurants, lunchrooms, café’s en terrassen. Wordt het verse kreeft bij Vislokaal Kaap? Franse klassiekers bij Bistrot du Bac? Een pizza bij Bleij? Of toch een pittige Thaise curry bij Delibird? In een van de oude Fenixloodsen aan het water zit de Fenix Food Fact
Kijk-Kubus
De Kijk-Kubus is een ingerichte museumwoning in het Blaakse Bos, speciaal ontworpen en gemaakt om de bezoeker een indruk te geven hoe in een kubuswoning geleefd wordt. Maquettes, fotopanelen en beeldschermen geven extra informatie over het Blaakse Bos.
Kinderdijk met de Waterbus
Vlakbij Rotterdam ligt het werelderfgoed Kinderdijk met 19 molens uit de 18e eeuw. De Waterbus is de snelste manier om Kinderdijk binnen 30 minuten te bereiken: neem daarvoor lijn 202 naar halte Kinderdijk Molenkade.
Kunsthal Rotterdam
Kunsthal Rotterdam, in een opvallend gebouw ontworpen door het Rotterdamse bureau OMA/Rem Koolhaas, werd geopend in 1992.
Laurenskerk
De Laurenskerk lag in het verleden aan de rivier de Rotte die de bakermat vormde van Rotterdam. De imposante kerk werd gebouwd tussen circa 1449 en 1525 en is het enige nog resterende laatgotische gebouw uit het van oorsprong middeleeuwse Rotterdam. De beelden van de zwaar getroffen kerk in de Tweede Wereldoorlog en haar wederopbouw nadien werden symbool voor de lotgevallen van de stad en haar bewoners.
Museum Boijmans Van Beuningen
Nederlandse en Europese topstukken geven in Museum Boijmans Van Beuningen een overzicht van de vroege middeleeuwen tot de 21ste eeuw. Van Bosch, Rembrandt en Van Gogh tot Dalí en Dutch Design.
SS Rotterdam
Het SS Rotterdam, permanent aangemeerd bij Katendrecht, is het grootste passagierschip ooit in Nederland gebouwd. Aan boord is de rijke historie van het schip goed voelbaar, dankzij het originele jaren ’50 interieur.